Metro interviewde EssieDarling in 2o14 Hieronder leest u het gehele interview (Credits: METRO)

Hoe is het allemaal begonnen?
Bert: Tien jaar geleden was ik in een warenhuis op zoek naar een boek van Geert Mak en vroeg aan Esther, die daar werkte, waar ik het boek kon vinden. De vonk sprong gelijk over.
Esther: Van oorsprong ben ik schoonheidsspecialiste en ik werkte bij een huidverzorgingsmerk. Toen Bert zijn vraag stelde bood ik hem aan om mee te lopen naar de verdieping waar het boek lag. Zo ben ik altijd geweest, ik bied graag extra service.

Je ziet er niet uit als een standaard verkoopster…
Esther: Nee, de ondernemers waar ik voor heb gewerkt zagen mij ook liever naturel, maar ik houd van een bloem in mijn haar, tijgerprint-panty’s en een goede lippenstift. Bij het afscheid nemen van mijn collega’s, net voordat we de winkel begonnen, kreeg ik een tegeltje met daarop: ‘Naturel is meer iets voor groente’, zij begrepen het.

Waar komt de liefde voor parfum vandaan?
Esther: Ik kwam tijdens mijn laatste baan bij een parfumerieketen in contact met kwaliteit- en nichegeuren en zo ontwikkelde deze liefde zich.
Bert: Voordat ik Esther tegen kwam was ik al gek van destilleren, dat heeft veel overeenkomsten met het maken van parfum. Je werkt daarbij ook veel met kruiden en geuren.

Heeft Bert jou het zetje gegeven om een eigen winkel te openen?
Esther: Jazeker.
Bert: Ik zag wat zij in verschillende winkels verkocht en vond meteen dat ze voor zichzelf moest beginnen. We zijn echt een team, ik doe de administratie en de inkoop. Haar kracht is de verkoop, de show. Ik weet mijn plek en heb geen sterallures, haha!

Esther: Ja, ik ben Essie Darling en ben het meest zichtbaar in de winkel. Bert werkt meer achter de schermen, maar het is heerlijk om samen te werken.

Hoe hebben jullie de parfums gevonden?
Esther: We wilden voor pure parfums gaan. En ik wist al hoe alles in zijn werk ging van parfumhuis tot winkel, maar nu mochten we het zelf doen.
Bert: Wij houden ontzettend van reizen, zijn de hele wereld over gegaan en hebben allerlei parfumhuizen en parfumeurs bezocht. Maar die waren niet direct enthousiast. Wij nemen als klein Nederlands bedrijf misschien 40 flessen per jaar af, dat is voor hun niet interessant. Met onze passie en gedrevenheid wisten wij ze toch te overtuigen.

Esther, jij kunt precies inschatten welke geur bij wie past. Hoe?
Esther: Ik weet dat gewoon. De klant komt binnen en 9 van de 10 keer zit ik goed. Het is intuïtie en goed kijken. Vaak geef ik ze, voordat ik ze een paar geuren laat ruiken, eerst nog een handmassage en dan wordt het nog duidelijker.
Bert: We wedden wel eens welke persoon met welke geur naar huis gaat, Esther heeft het bijna altijd goed. Heel frustrerend.

Alles is bij jullie heel puur, de geuren, de behandelingen, maar toch kun je ook een botoxbehandeling krijgen. Bijzondere combinatie.
Esther: Nee, het gaat gewoon om jezelf beter voelen, mooier maken. Net als met make-up. Eens per maand komt een chirurg langs om vakkundig botox-behandelingen te geven en dan maken we er een feest van, met een bubbeltje erbij. We krijgen dagelijks 20 aanmeldingen binnen, dus blijkbaar is er vraag naar.

Wordt het imperium nog verder uitgebreid?
Bert: Een vriend van ons is bezig met zijn bedrijf ‘Beauty in the Basement’ op te zetten bij ons beneden. Hij gaat tanden bleken, verzorgt plaatselijke vetbevriezing en ontharing.
Esther: Verder kennen we ook nog iemand die vintage kleding verkoopt en een permanent rek krijgt in de zaak. Het is ontzettend leuk dat je zo weer een soort van collega’s krijgt.

En je helpt elkaar verder.
Esther: Ja precies. Het gaat allemaal om elkaar iets gunnen. Zo geef ik per maand twee schoonheidsbehandelingen weg aan mensen waarvan ik denk dat ze dat goed kunnen gebruiken. Twee uur lang iemand liefde, aandacht en verzorging geven werkt heilzaam. Ook al verwacht ik daar niets voor terug, vaak werkt het heen en weer. Zo heeft laatst iemand hapjes voor ons geregeld bij een beurs waar we stonden en een ander onze etalage verzorgd.

Wat willen jullie nog meer bereiken?
Esther: Alleen nog meer klanten, de komende tijd staan we op vier beurzen om klanten te werven. Je kunt wel adverteren, maar mensen moeten je zien. En verder zo doorgaan.
Bert: Wij zijn al heel blij hoe het gaat. Het is voor ons een tweede huiskamer. We zitten hier altijd gezellig, wat koekjes erbij, kopje thee en ’s middags gaat er een fles wijn open. En in de zomer hebben we een terras voor de deur.
Esther: Deze zomer heb ik veel buiten gezeten, voor een gezellig praatje maar natuurlijk ook om voorbijgangers in contact te laten komen met onze producten.

Vinden jullie dat iedereen parfum behoort te dragen?
Bert: Nee, dat moet iedereen zelf weten. We proberen geen evangelie af te steken hoor. We luisteren zelf ook naar niemand, haha.
Esther: Je moet het jezelf gunnen en dat is eigenlijk met alles wat wij aanbieden.
Bert: Wij willen niet drammen. Wij geloven heilig in onze producten en de mensen komen vanzelf wel.

Wat zou je mensen aanraden als het om geuren gaat?
Esther: Koop nou eens geen parfum die de reclame je aanpraat maar ga op zoek naar iets dat bij je past. Je moet verliefd worden op een geur.

Maar hoe weet je welke geur bij je past?
Esther: Daar ben ik voor, welkom bij Essie Darling!

Kijk voor meer informatie op: www.essiedarling.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.